Blog

Waarom een vest niet in je wintergarderobe mag ontbreken.

Bij het kiezen van lagen voor een activiteit bij koudere temperaturen, zien mensen vaak de waarde en voordelen van een vest over het hoofd. Terwijl een vest een veelzijdige toevoeging aan je garderobe is voor koud weer. Vesten kunnen in veel situaties de plaats innemen van lichte tot middelzware jassen, zonder in te leveren op warmte. Na het lezen van deze blog zal ook jij overtuigd zijn van het nut van een mooi vest.

Je kern beschermen

Vesten bieden meer warmte aan je core dan de meeste mensen beseffen en helpen zelfs je ledematen warm te houden. Hoe kan dat? Wanneer je kerntemperatuur begint te dalen, vermindert het lichaam de bloedtoevoer naar je ledematen, waardoor de bloedtoevoer naar de kern toeneemt in een poging je organen te beschermen. Door je kern geïsoleerd en warm te houden, blijft de bloedstroom naar je ledematen constant, waardoor ze warmer blijven. Daarom is  een shirt met lange mouwen en een goed vest (en de juiste handschoenen, mutsen en broeken) vaak voldoende om je warm te houden als je actief bent bij koude temperaturen.

Wanneer een vest het beste werkt

Maar weinig mannen dragen vesten: liever dragen ze een trui. Maar als het kwik zakt, dienen vesten als een geweldige tussenlaag. De vest draag je tussen een basislaag met lange mouwen en je buitenjas. Een vest biedt je daardoor de meeste veelzijdigheid. Als je activiteit bijvoorbeeld niet zo krachtig of fysiek veeleisend is, zoals een klein blokje om lopen, zijn vesten de beste manier om warm te blijven. Heren vesten dient dus als tussenlaag. Omdat ze helpen je kern warmer te houden, kun je altijd je buitenjas uittrekken en het vest voor een korte tijd aanhouden om weer even af te koelen (of omgekeerd). Ook tijdens het kamperen kan slapen in een jas ongemakkelijk en beperkend zijn; een vest is een geweldige aanvulling op slaapkleding in een slaapzak voor extra warmte zonder ongemakken.

Hoe kies je je vest

Vesten zijn er in een breed scala aan materialen met verschillende isolatieniveaus en verschillende kenmerken, zoals waterdichte zakken, afneembare capuchons en meer. Houd bij het kiezen van een vest rekening met de temperatuur, je andere lagen en hoe actief je zult zijn.
Isolatielaag
Hoe geïsoleerd of zwaar een vest zal zijn, moet je eerste overweging zijn. Gevoerde of geïsoleerde vesten bieden een zekere mate van isolatie voor wanneer de temperaturen erg koud zijn. Een lichtere fleece kan genoeg zijn als je in mildere temperaturen bent. Het gewicht of de isolatie van het vest dat je kiest, moet ook passen bij uw activiteitenniveau. Als uw activiteiten fysiek zwaarder zullen zijn en je kunt gaan zweten, kies dan een lichter vest.

Schil

Je tweede overweging zou het materiaal van het vest moeten zijn, vooral de buitenste schil. Fleece is bijvoorbeeld goed voor zijn gewicht en voor zijn ademend vermogen, maar houdt ook meer water vast als het regent of sneeuwt. Zoek in natte situaties naar een waterafstotende of waterdichte buitenkant, zoals een softshellvest of een puffervest met winddichte/waterafstotende polyester buitenzijde. Door het juiste vest te kiezen voor het weer en de activiteiten die je onderneemt, zul je verrast zijn hoe veelzijdig en comfortabel een vestlaag kan zijn.

Laat een antwoord achter