Blog

Moeite met je sollicitatiebrief? Nu niet meer!

Het kan best lastig zijn om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Zeker als je die ene baan écht heel graag wil. Je kent wel de standaard opmaak en tips van allerlei behulpzame websites, maar toch wil het niet echt vlotten. Je wil opvallen tussen andere sollicitanten, maar ook een brief schrijven die goed aansluit bij de vacature. Hoe kun je dat nou handig aanpakken? In deze blog enkele handige stappen om je op weg te helpen!

Stap 1: informatie inwinnen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook zeker voor sollicitatiebrieven! Zomaar in het wilde weg beginnen met schrijven is zeker geen goed idee. Probeer als eerste zo veel mogelijk informatie over de vacature en het bedrijf te vinden. Dit doe je allereerst door de website van het bedrijf goed te lezen. Je kunt ook op Google (News) zoeken naar nieuwsberichten om een nog completer beeld te krijgen. Neem contact op met de vacaturehouder om meer informatie over de vacature en het gewenste profiel los te peuteren. Eventueel kun je zelfs contact zoeken met werknemers van de afdeling (bijvoorbeeld via LinkedIn) om een nog beter beeld te krijgen van de vacature.

Stap 2: aanknopingspunten vinden

Zet alle informatie die je verzameld hebt op een rijtje. Probeer ook te bedenken welke kenmerken het belangrijkste zijn en welke minder belangrijk. Welke eigenschappen van het bedrijf spreken jou het meeste aan? In welke van de gevraagde vaardigheden ben jij bijzonder goed en waarom? Waar heb je dat geleerd? Nadat je deze dingen op een rij hebt gezet, zou je in je hoofd al een redelijk verhaaltje moeten hebben over waarom jij geschikt bent voor deze baan!

Stap 3: een goede structuur

Je kunt bijna beginnen met schrijven, maar denk eerst nog even na over een goede structuur van je sollicitatiebrief. Uiteraard begin je met een korte inleiding (1 zin) en met jezelf voor te stellen (2 zinnen). Daarna heb je 2 of 3 alinea’s ruimte om jouw motivatie en geschiktheid toe te lichten, voordat je een korte samenvatting (1 of 2 zinnen) en afsluiting (1 zin) schrijft. Zelf houdt ik vaak de volgende structuur aan: “waarom kies ik voor deze industrie/dit type werk”, “waarom kies ik voor dit bedrijf” en tot slot “waarom ben ik geschikt voor deze baan”. Vul de structuur in met de punten die je in stap 2 op papier gezet hebt en je bent klaar om te gaan schrijven!

Stap 4: een laatste controle

Nadat je je brief geschreven hebt, kun je hem 1 of 2 dagen aan de kant leggen om er daarna nog eens naar te kijken. Wedden dat je nog verbeteringspunten kan vinden? Om spellingsfouten te vinden helpt het om je test van achter naar voren te lezen, dat klinkt gek maar het werkt echt! Om helemaal zeker te weten dat jouw sollicitatiebrief perfect is, kun je jouw sollicitatiebrief laten controleren door een professional.

Succes met je sollicitatie!

Laat een antwoord achter